Svet sa zmenil a preto treba zmeniť aj spôsob, ako viesť a rozvíjať ľudí

Dagmar Kéryová, CPCC, PCC
Lídership & Biznis koučka, mentorka a facilitátorka

svet VUCA
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

„To, čo ťa priviedlo sem, ti nepomôže pohnúť sa ďalej“ – aj keď je to názov knihy ešte z roku 2008 od svetového kouča lídrov Marshalla Goldsmitha, podľa mňa je stále aktuálny. Lebo hovorí o našich zvykoch a nastavení, ako vedieme ľudí. A práve zmena prístupu v rozvoji a vedení ľudí je kľúčom pre zvládanie VUCA sveta.

V posledných rokoch veľkou témou vo vedení ľudí v organizáciách je posun od direktívneho lídershipu (silní lídri smerujú, tvoria riešenia, zodpovedajú za ľudí aj výsledok) k participatívnemu lídershipu (lídri prinášajú vízie, smerovanie, vedú proces spoločného tvorenia konkrétnych riešení, ľudia si tvoria svoje ciele a preberajú zodpovednosť za svoju oblasť pôsobenia).

Aký je svet VUCA?

Tento posun vzniká kvôli tomu, že sa mení charakter nášho sveta na svet „VUCA“. Znamená to:

  • V – Volatility – Premenlivosť
    Hovorí o premenlivosti dnešného sveta. Zmena sa deje častejšie ako v minulosti, je rýchlejšia a má oveľa väčší dopad. (Startupy, ktoré dokážu veľmi rýchlo meniť svoje obchodné modely a aj spôsoby, akým fungujú celé odvetvia.)

  • U – Uncertainity – Neistota
    Množstvo zmien a ich veľký dopad znamenajú, že fungujeme v čoraz väčšej neistote. Čo dnes platí, už zajtra nemusí byť pravda. 

  • C – Complexity – Zložitosť
    Všetko je prepojené so všetkým. Existuje množstvo nelineárnych prepojení a ťažko sa určujú jednoduché súvislosti. To nám zabraňuje svet jednoducho pochopiť, ale hlavne bráni nachádzať jednoduché riešenia.

  • A – Ambiguity – Mnohoznačnosť
    Premenlivosť, neistota a zložitosť spôsobujú, že neexistuje jediná pravda, jediné správne riešenie. Riešenie môže byť aj dobré aj zlé. Záleží to od uhlu pohľadu a ťažko dopredu povedať, ktorá z týchto možností to bude.

Aké má svet VUCA princípy?

Odpoveďou na VUCA svet sú princípy, ktoré podporujú ľudí pre zvládanie nových podmienok. Jedná sa hlavne o zmenu mindsetu – ako uvažujeme v nových situáciách. „VUCA myslenie“ znamená to, že:

  • Oceňuje a rozumie komplexite a dynamike rapídne meniaceho sa sveta.
  • Buduje schopnosť predpokladať a adaptovať sa na zmeny rýchlo, myslieť strategicky a tvoriť kreatívne riešenia.
  • Dáva lídrom odvahu myslieť mimo hranice ich organizácií a pri rozhodovaní zvažovať širší kontext.

Používame tieto princípy: 

V – Vision – Kryštalizuj vašu budúcnosť a zmysel 

  • Je to kompas na orientáciu. Ľudia poznajú smer, akým sa majú spoločne pohnúť, a každý to vie urobiť svojim spôsobom, otvára cestu spolupráci, kreativite, lídershipu na každej úrovni riadenia.

U – Understanding – Identifikuj príležitosti a získaj konkurenčnú výhodu

  • Rozumej prepojeniam, súvislostiam, urob ich transparentnými aj pre tvojich ľudí, prelož stratégie do ich jazyka.
  • Rozmýšlaj a plánuj v širších súvislostiach mimo hranice oddelenia, firmy.

C – Clarity – Vyhni sa nedorozumeniam a tvor lepšie vzťahy

  • Jednoduchosť – vytvor si deep time čas, aby si vedel byť jednoduchý.
  • Zameraj sa na to, čo je skutočne dôležité, hovor nie, vyjednávaj priority.
  • Transparentné procesy, prepojenia, porozumenie so svojou sieťou.

A – Agile – Reaguj a odpovedaj efektívne na ohrozenia

  • Vytváraj riešenia postupne, testuj, pilotuj.
  • Rob rozhodnutia a neboj sa zlyhaní pri hľadaní netradičných ciest, volaj ich radšej piloty.
  • Veď cielene procesy zmien.
  • Buduj odolnosť, aby ste to ustáli.

To, čo som otestovala aj ja v mojej praxi je:

  • AGILITA – schopnosť samoorganizácie tímu, preberanie zodpovednosti, komplexný pohľad na potreby organizácie.

  • PROJEKTOVÉ RIADENIE – práca na projektoch je cesta do budúcnosti a nie odvádzanie pozornosti od dennej práce. Keď chcem riadiť zmenu, potrebujeme vedieť riadiť aspoň mini projekty. Každý líder, manažér sa stáva akými malým podnikateľom, ktorý zvažuje prínos nových aktivít, je to kľúčová kompetencia pre realizáciu potrebných zmien.

  • ROZVOJ INTERNÝMI KAPACITAMI – zdieľanie znalostí, know how od seniorných ľudí v organizácii je to najcennejšie. Stačí len vytvoriť štruktúru a zvýšiť ich kompetenciu učiť ostatných.

  • POSUN ROLE MANAŽÉROV K MENTOROM – manažér už nie je ten najmúdrejší, nie vždy má tie najlepšie riešenia. A ak ich aj má, potrebuje naučiť takto uvažovať aj svojich ľudí. A to je pre neho nová skúsenosť a priestor na rozvoj. 

Pravdaže, tieto princípy lídri potrebujú vedieť uplatniť v praxi, a na to potrebujú získať nové kompetencie (vedomosti, zručnosti, vytiahnuť iné silné stránky). Dnes už nestačí rozvíjať ľudí tak, že ich pošleme na tréning. Odnesú si z neho so šťastím 30 % vedomostí, ktoré možno ani nebudú vedieť aplikovať v praxi. 

Preto dizajnujem celé rozvojové systémy a štruktúry prepojené s denným životom, prepájam prácu v skupine s individuálnymi projektami a rozvojovými cieľmi, ktoré podporujú napĺňanie biznis cieľov v praxi. V každom svojom programe uplatňujem princípy Learning experience design (LX design).

Konkrétny príklad je projekt „Leadership legacy program – Strategická vízia a budovanie leadershipu v praxi“ pre Semikron Slovakia, ktorý bol aj ocenený Cenou verejnosti v súťaži #HR inšpirácia 2021. Jeho cieľ bol rozvoj lídrov a organizácie cez reálne inovatívne projekty so skutočným vplyvom a rozvojový program prepojený s interným mentoringom.

Vypočujte si môj nový podcast SHIFT HAPPENS, kde sa rozprávame  o konkrétnych príkladoch zmien v živote slovenských firiem a tímov v 21. storočí, a aké spôsoby adaptácie na nové pravidlá hry používajú.  
 
Prepojte sa so mnou cez LinkedIn a načerpajte novú inšpiráciu a energiu pre vás a váš biznis! Zdieľam overené skúsenosti, ktoré efektívne posúvajú mojich klientov a tímy k zmysluplným výsledkom a pohode.